collapse

Αποστολέας Θέμα: Μαθηματικά και δικαστικές πλάνες  (Αναγνώστηκε 5910 φορές)

Αποσυνδεδεμένος mathgirl

  • Article Manager
  • Revered Member
  • ***
  • Μηνύματα: 790
    • Μαθηματικά και ... άλλα πολλά
Μαθηματικά και δικαστικές πλάνες
« στις: Παρασκευή 18 Δεκέμβριος 2015, 12:20 »
Πολλοί είναι αυτοί που δεν συμπαθούν και αρνούνται την αξία και τη σπουδαιότητα των Μαθηματικών και όμως το άρθρο αυτό προσπαθεί να μας πείσει ότι πρόκειται για μια επιστήμη που έχει εφαρμογή παντού ... ακόμα και εκεί που δεν θα έπρεπε. Οι χαρακτηρισμοί είναι πολλοί, άλλοι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και άλλοι όχι. Λόγω επαγγέλματος έχω ακούσει αρκετούς και έχω διαβάσει άλλους τόσους και όμως μέχρι στιγμής δεν τα έχει πει κανείς επικίνδυνα.

Το βιβλίο Les maths au Τribunal (Εκδόσεις Seuil), που έγραψαν η Αμερικανίδα μαθηματικός και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Leila Schneps και η κόρη της Coralie Colmez, επίσης μαθηματικός, πλησιάζει τα μαθηματικά από μια ασυνήθιστη οπτική γωνία: κάθε κεφάλαιο του βιβλίου παρουσιάζει ένα σημαντικό μαθηματικό λάθος που χρησιμοποιήθηκε σε δικαστικές διαμάχες και οδήγησε ανθρώπους στη φυλακή.[/size]

Ανάμεσα στις πιο διάσημες υποθέσεις που εξετάζουν οι συγγραφείς βρίσκεται και η πολύκροτη Υπόθεση Ντρέιφους, με θύμα τον αξιωματικό του πυροβολικού Άλφρεντ Ντρέιφους που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Αλλά και πρόσφατες υποθέσεις, σχετικές με ανθρωποκτονίες, οικονομικά σκάνδαλα, φυλετικές διακρίσεις καθώς και με θέματα κατασκοπείας και πλαστογραφίας.

Οι συγγραφείς φωτίζουν τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης, και συχνά επιπόλαιης, χρήσης των μαθηματικών στις δικαστικές αίθουσες. Και επισημαίνουν τις παγίδες της κακής εφαρμογής μιας ποσοτικής συλλογιστικής και των εσφαλμένων υπολογισμών που οδηγούν στην εξαγωγή καταστροφικών συμπερασμάτων και σε χονδροειδή λάθη.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει στο βιβλίο και η προσέγγιση της δικαστικής πλάνης με πρωταγωνιστή τον νεαρό αξιωματικό εβραϊκής καταγωγής Άλφρεντ Ντρέιφους που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία για την υποτιθέμενη διαρροή γαλλικών κρατικών μυστικών προς τους Γερμανούς. Οι συγγραφείς φωτίζουν την επιμονή του γραφολόγου Bertillon να στηρίξει, μέσω μιας περίπλοκης μεθόδου υπολογισμού, την πλαστογράφηση εγγράφων και την ενοχή του Ντρέιφους.

Η Κριτική χαρακτηρίζει το βιβλίο Les maths au Τribunal συναρπαστικό, και επισημαίνει ότι οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις δικαστικές υποθέσεις στις σελίδες του μέσα από μια ζωηρή γραφή και μιαν αφήγηση που αξιοποιεί επιδέξια το σασπένς : στοιχεία που βασίζονται, όμως, στην έρευνα και στην ακρίβεια των πληροφοριών.

Απόσπασμα από την ανάρτηση του συγγραφέα Γιώργου Καρουζάκη στη σελίδα ΘΑΛΗΣ+ΦΙΛΟΙ

Επιμέλεια & Παρουσίαση : mathgirl - Ρεβέκα Θ.
Τα Μαθηματικά είναι το πρότυπο της τελειότητας και της αρμονίας ... οι Μαθηματικές αποφάνσεις είναι μνημεία τελειότητας και στέρεης γνώσης !!!

 

* Recent Posts

Πως να ξεκινήσω με το LaTeX; από mathgirl
[Χθες στις 22:07]


ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ από nef95
[Παρασκευή 20 Ιούλιος 2018, 22:54]


Θεμελιώδεις Έννοιες Μαθηματικών - Φυλλάδια Ασκήσεων από myownsavior
[Παρασκευή 20 Ιούλιος 2018, 00:22]


Γρίφος από nansy
[Κυριακή 24 Ιούνιος 2018, 19:13]


Antiseismic-Systems - Earthquake Protection Systems ( seismic stop ) από seismic
[Σάββατο 02 Ιούνιος 2018, 16:26]


Θεωρία αποφάσεων Bayes από Mathteacher
[Κυριακή 29 Απρίλιος 2018, 23:36]


latex βιβλιογραφία στα ελληνικά και στα αγγλικά από nansy
[Παρασκευή 20 Απρίλιος 2018, 16:57]


Άσκηση Στατιστικής - Κεντρικό οριακό θεώρημα από selas
[Τετάρτη 28 Μάρτιος 2018, 21:59]


Οδηγος Σπουδων ετος 2009-2013? από Alexandros
[Παρασκευή 09 Φεβρουάριος 2018, 22:40]


Θεωρια συνόλων από northon
[Παρασκευή 09 Φεβρουάριος 2018, 15:11]


θεωρια αυτοματων και τυπικων γλωσσων από Alexandros
[Παρασκευή 09 Φεβρουάριος 2018, 11:36]


Splatter/Horror/Thriller από Hyperion
[Κυριακή 04 Φεβρουάριος 2018, 16:34]